Ο αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες είναι ο ιδανικός τρόπος έναρξης διατροφής του βρέφους. Η μητέρα μπορεί να συνεχίζει να θηλάζει μέχρι τα 2 έτη του βρέφους ή και περισσότερο. Δείτε Θηλασμός & διατροφή.
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να θηλάσει η γυναίκα, δίνονται υποκατάστατα γάλακτος. Η περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων είναι καθορισμένη από την Ευρωπαϊκή επιτροπή σύμφωνα με την συνιστώμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν επίσης ειδικά υποκατάστατα βρεφικού γάλακτος για βρέφη με δυσανεξία ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.
Η διατροφή του βρέφους συμπληρώνεται από την εισαγωγή στερεών τροφών συνήθως μετά τους πρώτους 6 μήνες αλλά όχι πριν από τις 17 εβδομάδες. Εξαρτάται από την περίπτωση και την ανάπτυξη του βρέφους.
Αρχικά, το μωρό πρέπει να συνηθίσει την αίσθηση του φαγητού στο στόμα. Λίγες κουταλιές της σούπας πολτοποιημένης τροφής όπως πουρές φρούτων ή λαχανικών ή ρύζι σε συνδυασμό με μητρικό γάλα ή βρεφικό υποκατάστατο γάλακτος συστήνονται 1 φορά την ημέρα με σταδιακή αύξηση στις 2 και μετά 3 φορές την ημέρα.
Κατά την διάρκεια των 7-9 μηνών, εισάγεται μεγαλύτερη ποικιλία τροφών διαφορετικής υφής και γεύσης. Τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι μπορούν να προστεθούν στην διατροφή του μωρού ενώ το πλήρες γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο μαγείρεμα. Αλλά τρόφιμα όπως πούρες λαχανικών με κοτόπουλο ή μοσχάρι ή ψάρι, πουρές λαχανικών με όσπρια, ψωμί, ρύζι ή μακαρόνια, προστίθενται επίσης.
Στην ηλικία των 9 με 12 μηνών η διατροφή του μωρού θα πρέπει να αποτελείται από 3 γεύματα την ημέρα και υγιεινά ενδιάμεσα σνακ. Τα φαγητά συνίσταται να είναι τεμαχισμένα/ψιλοκομμένα. Τα γεύματα μπορούν να περιλαμβάνουν δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες), ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, καλά μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την βρεφική ηλικία είναι το μέλι, τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, καρχαριοειδή, τα ωμά αυγά, οι ξηροί καρποί, το αλάτι και η ζάχαρη.