Τα παιδία προσχολικής ηλικίας αναπτύσσονται γρήγορα και είναι περισσότερο δραστήρια επομένως χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών στην διατροφή τους. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί αρχίζει να αποκτά διατροφικές συνήθειες, όπως έντονες προτιμήσεις ή αποστροφές σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Ο ρόλος των γονέων είναι σημαντικός ως προς την διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού. Παρέχοντας στο παιδί σας καθημερινά μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλύτερη υγεία του μέχρι και την ενήλικη ζωή του. Κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου, σιδήρου και τις Βιταμίνες Α και D. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.
[wptabs style=”wpui-macish”]
[wptabtitle] ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ [/wptabtitle] [wptabcontent]
Ένα διατροφικό πρότυπο όπου περιλαμβάνει τις όλες τις παρακάτω διατροφικές ομάδες και είναι σωστά κατανεμημένο ως μικρά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα είναι το κατάλληλο για το παιδί αυτής της ηλικίας.
Ομάδα Δημητριακών
Τα δημητριακά είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το παιδί και πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής τους. Είναι χρήσιμα για την λειτουργία του εγκεφάλου και περιέχουν φυτικές ίνες , πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναιοι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια και αλλά σιτηρά. Φροντίστε με κάθε γεύμα το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 1 μερίδα δημητριακών και συμπεριλάβετε στην διατροφή του παιδιού σας τα τρόφιμα ολικής άλεσης με σύνεση διότι ενώ έχουν ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στο πεπτικό σύστημα, η υψηλή κατανάλωση τους μπορεί να αλληλεπιδρά με την απορρόφηση άλλων τροφών ή να δημιουργήσει φούσκωμα και μείωση της όρεξης (λόγω της μικρής χωρητικότητας του στομαχιού τους). Συνήθως η έναρξη κατανάλωσης αυτών των τροφών γίνεται μετά την ηλικία των 3 ετών. Γενικά συστήνονται 4 μερίδες δημητριακών ημερησίως.
Ομάδα Φρούτων & λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες .Προτιμείστε τα ολόκληρα ωμά φρούτα εποχής ως σνακ αντί των χυμών και τα λαχανικά εποχής ως συνοδευτικό στα γεύματα του παιδιού. Γενικά συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτου ημερησίως εκ των οποίων η 1 μπορεί να είναι σε μορφή χυμού και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών ημερησίως.
Ομάδα πρωτεΐνης: κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, όσπρια
Οι πρωτεΐνες χρειάζονται για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, την σύνθεση νέων κυττάρων και την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, D Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12. Πρέπει να καλύπτουν το 15-20% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης του παιδιού που αντιστοιχεί για παράδειγμα με 120-150γρ.κρέας, κοτόπουλο, ψαρί . Το αυγό επίσης είναι ανήκει στην κατηγορία πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής άξιας και συνίσταται να περιλαμβάνεται στην διατροφή του παιδιού σας όπως επίσης και τα όσπρια 1-2 φορές εβδομαδιαίως.
Ομάδα γάλακτος & γαλακτοκομικών προϊόντων
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου το οποίο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται για την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και την καλή υγεία των δοντιών. Συνίσταται η κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως.
Τα παιδία ηλικίας κάτω τον 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν ημι-αποβουτηρωμένα ή άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μετά την ηλικία τον 2 ετών και αν υπάρχει λόγος το παιδί μπορεί να καταναλώσει ημιαποβουτηρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά όχι άπαχα.
Πρέπει να τονισθεί ότι η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί να επηρεαστεί από άλλες τροφές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, φυτικό οξύ, οξαλικό οξύ, καφεΐνη και ταίνη αλλά και η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών και η τροφών πλούσιων σε ασβέστιο εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου.
Ομάδα Λίπους
Μέχρι το 2 έτος της ζωής του το παιδί έχει αυξημένες ανάγκες σε λίπος (30-40%). Μετά τα 2 έτη οι ανάγκες σε λίπος σταθεροποιούνται στο 30 % όπως και για τους ενήλικες. Κύριες πηγές λίπους είναι τα ζωικά λιπαρά όπως το βούτυρο τα λιπαρά των γαλακτοκομικών και των κρεάτων και των προϊόντων τους αλλά και τα φυτικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες κ.α. Η πρόσληψη του λίπους θα πρέπει να μην περιλαμβάνει πάνω από 10% κορεσμένα λιπαρά και πάνω από 300mg χοληστερόλη ημερησίως.[/wptabcontent]
[wptabtitle] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ [/wptabtitle] [wptabcontent]
[/wptabcontent]
[wptabtitle] ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ [/wptabtitle] [wptabcontent]
[/wptabcontent] [/wptabs]