wpspoiler

[wpspoiler name=”swanky purse” style=”swanky-purse”]sd laks dlk ;las d;eir; ;l;a;la;lf ;ldsfskklror rlerre dfpodo[/wpspoiler]

 

 

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-macish”] [wptabtitle]Tab 1[/wptabtitle] [wptabcontent]

Ένα διατροφικό πρότυπο όπου περιλαμβάνει τις όλες τις παρακάτω διατροφικές ομάδες και είναι σωστά κατανεμημένο ως μικρά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα είναι το κατάλληλο για το παιδί αυτής της ηλικίας.

Ομάδα Δημητριακών

Τα δημητριακά είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το παιδί και πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής τους.  Είναι χρήσιμα για την λειτουργία του εγκεφάλου και περιέχουν  φυτικές ίνες , πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναιοι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια και αλλά σιτηρά. Φροντίστε με κάθε γεύμα το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 1 μερίδα δημητριακών και συμπεριλάβετε στην διατροφή του παιδιού σας τα τρόφιμα ολικής άλεσης με σύνεση διότι ενώ έχουν ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στο πεπτικό σύστημα, η υψηλή κατανάλωση τους μπορεί να αλληλεπιδρά με την απορρόφηση άλλων τροφών ή να δημιουργήσει φούσκωμα και μείωση της όρεξης (λόγω της μικρής χωρητικότητας του στομαχιού τους). Συνήθως η έναρξη κατανάλωσης  αυτών των τροφών γίνεται μετά την ηλικία των 3 ετών. Γενικά συστήνονται 4 μερίδες δημητριακών ημερησίως.

Ομάδα Φρούτων & λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια  σε φυτικές ίνες και βιταμίνες .Προτιμείστε τα ολόκληρα ωμά φρούτα εποχής  ως σνακ αντί των χυμών και τα  λαχανικά εποχής ως συνοδευτικό στα γεύματα του παιδιού. Γενικά συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτου ημερησίως εκ των οποίων η 1 μπορεί  να είναι σε μορφή χυμού και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών ημερησίως.

Ομάδα πρωτεΐνης:  κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, όσπρια

Οι πρωτεΐνες  χρειάζονται  για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού,  την σύνθεση νέων κυττάρων και την  σωστή  λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες όπως  βιταμίνη Α,  D Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12. Πρέπει να καλύπτουν το 15-20% της συνολικής  διατροφικής πρόσληψης του παιδιού που αντιστοιχεί για παράδειγμα με  120- [/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 2[/wptabtitle] [wptabcontent]

Γενικές  Συστάσεις

  • Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία.
  • Μην μαγειρεύετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί σας (προσπαθήστε να συνδυάζετε τις  διατροφικές σας προτιμήσεις με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας).
  • Κάντε τα οικογενειακά γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί σας.
  • Ενθαρρύνετε  το παιδί σας να δοκιμάζει  ποικιλία τροφών.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει στην προετοιμασία των γευμάτων. (ψώνια, μαγείρεμα, βοήθεια στο στρώσιμο του τραπεζιού).
  • Προτιμήστε  για σνακ τα απλά μπισκότα, τα φρούτα, το γιαούρτι, το τοστ, το γάλα αντί των τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη ή λίπος.
  • Δώστε έμφαση στο πρωινό:  έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν  πρωινό ‘έχουν καλύτερη απόδοση, συγκέντρωση αλλά και συμπεριφορά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

[/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 3[/wptabtitle] [wptabcontent]

  • Σκληρής υφής τρόφιμα, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα που περιέχουν ξηρούς καρπούς, ποπ-κόρν, φυστικοβούτυρο, σκληρές καραμέλες λόγω πιθανότητας πνιγμού.
  • Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος.
  • Ωμά αυγά και  τρόφιμα που τα περιέχουν (μους, σπιτική μαγιονέζα κ.α.) προς αποφυγή δηλητηρίασης από salmonella.
  • Τα μεγάλα ψάρια (π.χ. καρχαρίας, ξιφίας κ.α.) μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες  υδραργύρου και τοξινών και μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού.
  • Περιορισμός  στο αλάτι (μέχρι 2γρ.ημερισίως).
  • Περιορισμός  του κορεσμένου λίπους: αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανιτά, και τα τρόφιμα με υψηλή  περιεκτικότητα σε ζάχαρηόπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη

[/wptabcontent] [/wptabs]

 

[wptabs style=”wpui-quark”] [wptabtitle]Tab 1[/wptabtitle] [wptabcontent]  Τα δημητριακά είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το παιδί και πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής τους.  Είναι χρήσιμα για την λειτουργία του εγκεφάλου και περιέχουν  φυτικές ίνες , πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναιοι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια και αλλά σιτηρά. Φροντίστε με κάθε γεύμα το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 1 μερίδα δημητριακών και συμπεριλάβετε στην διατροφή του παιδιού σας τα τρόφιμα ολικής άλεσης με σύνεση διότι ενώ έχουν ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στο πεπτικό σύστημα, η υψηλή κατανάλωση τους μπορεί να αλληλεπιδρά με την απορρόφηση άλλων τροφών ή να δημιουργήσει φούσκωμα και μείωση της όρεξης (λόγω της μικρής χωρητικότητας του στομαχιού τους). Συνήθως η έναρξη κατανάλωσης  αυτών των τροφών γίνεται μετά την ηλικία των 3 ετών. Γενικά συστήνονται 4 μερίδες δημητριακών ημερησίως.

[/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 2[/wptabtitle] [wptabcontent]

Ομάδα Φρούτων & λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια  σε φυτικές ίνες και βιταμίνες .Προτιμείστε τα ολόκληρα ωμά φρούτα εποχής  ως σνακ αντί των χυμών και τα  λαχανικά εποχής ως συνοδευτικό στα γεύματα του παιδιού. Γενικά συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτου ημερησίως εκ των οποίων η 1 μπορεί  να είναι σε μορφή χυμού και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών ημερησίως.

[/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 3[/wptabtitle] [wptabcontent] Contents of the Tab 3 [/wptabcontent] [/wptabs]