[wpspoiler name=”swanky purse” style=”swanky-purse”]sd laks dlk ;las d;eir; ;l;a;la;lf ;ldsfskklror rlerre dfpodo[/wpspoiler]
[wptabs type=”accordion” style=”wpui-macish”] [wptabtitle]Tab 1[/wptabtitle] [wptabcontent]
Ένα διατροφικό πρότυπο όπου περιλαμβάνει τις όλες τις παρακάτω διατροφικές ομάδες και είναι σωστά κατανεμημένο ως μικρά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα είναι το κατάλληλο για το παιδί αυτής της ηλικίας.
Ομάδα Δημητριακών
Τα δημητριακά είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το παιδί και πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής τους. Είναι χρήσιμα για την λειτουργία του εγκεφάλου και περιέχουν φυτικές ίνες , πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναιοι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια και αλλά σιτηρά. Φροντίστε με κάθε γεύμα το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 1 μερίδα δημητριακών και συμπεριλάβετε στην διατροφή του παιδιού σας τα τρόφιμα ολικής άλεσης με σύνεση διότι ενώ έχουν ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στο πεπτικό σύστημα, η υψηλή κατανάλωση τους μπορεί να αλληλεπιδρά με την απορρόφηση άλλων τροφών ή να δημιουργήσει φούσκωμα και μείωση της όρεξης (λόγω της μικρής χωρητικότητας του στομαχιού τους). Συνήθως η έναρξη κατανάλωσης αυτών των τροφών γίνεται μετά την ηλικία των 3 ετών. Γενικά συστήνονται 4 μερίδες δημητριακών ημερησίως.
Ομάδα Φρούτων & λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες .Προτιμείστε τα ολόκληρα ωμά φρούτα εποχής ως σνακ αντί των χυμών και τα λαχανικά εποχής ως συνοδευτικό στα γεύματα του παιδιού. Γενικά συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτου ημερησίως εκ των οποίων η 1 μπορεί να είναι σε μορφή χυμού και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών ημερησίως.
Ομάδα πρωτεΐνης: κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, όσπρια
Οι πρωτεΐνες χρειάζονται για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, την σύνθεση νέων κυττάρων και την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, D Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12. Πρέπει να καλύπτουν το 15-20% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης του παιδιού που αντιστοιχεί για παράδειγμα με 120- [/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 2[/wptabtitle] [wptabcontent]
Γενικές Συστάσεις
[/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 3[/wptabtitle] [wptabcontent]
[/wptabcontent] [/wptabs]
[wptabs style=”wpui-quark”] [wptabtitle]Tab 1[/wptabtitle] [wptabcontent] Τα δημητριακά είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το παιδί και πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής τους. Είναι χρήσιμα για την λειτουργία του εγκεφάλου και περιέχουν φυτικές ίνες , πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναιοι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια και αλλά σιτηρά. Φροντίστε με κάθε γεύμα το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 1 μερίδα δημητριακών και συμπεριλάβετε στην διατροφή του παιδιού σας τα τρόφιμα ολικής άλεσης με σύνεση διότι ενώ έχουν ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στο πεπτικό σύστημα, η υψηλή κατανάλωση τους μπορεί να αλληλεπιδρά με την απορρόφηση άλλων τροφών ή να δημιουργήσει φούσκωμα και μείωση της όρεξης (λόγω της μικρής χωρητικότητας του στομαχιού τους). Συνήθως η έναρξη κατανάλωσης αυτών των τροφών γίνεται μετά την ηλικία των 3 ετών. Γενικά συστήνονται 4 μερίδες δημητριακών ημερησίως.
[/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 2[/wptabtitle] [wptabcontent]
Ομάδα Φρούτων & λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες .Προτιμείστε τα ολόκληρα ωμά φρούτα εποχής ως σνακ αντί των χυμών και τα λαχανικά εποχής ως συνοδευτικό στα γεύματα του παιδιού. Γενικά συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτου ημερησίως εκ των οποίων η 1 μπορεί να είναι σε μορφή χυμού και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών ημερησίως.
[/wptabcontent] [wptabtitle]Tab 3[/wptabtitle] [wptabcontent] Contents of the Tab 3 [/wptabcontent] [/wptabs]